MCQ BASED QUESTION – MARCH, 2021

Friday, May 21st, 2021

 

 

Q.1 In 2021, India is observing which edition of the Dandi March celebrations, which was led by Mahatma Gandhi?

  1. A) 75
  2. B) 91
  3. C) 82
  4. D) 100

 

Q.2 The Cabinet has recently approved to increase the FDI limit in insurance sector to what percent?

  1. A) 85%
  2. B) 49%
  3. C) 100%
  4. D) 74%

 

Q.3 India’s first centralised air-conditioned (AC) railway terminal ‘Sir M Visvesvaraya Terminal’ has been setup in which city?

  1. A) Bengaluru
  2. B) Mumbai
  3. C) Chennai
  4. D) Kolkata

 

Q.4 What is the name of the world’s most powerful supercomputer, which has been developed by Japan and made operational recently?

  1. A) Akane
  2. B) Volcano
  3. C) Fugaku
  4. D) Pangea

 

Q.5 When is the World Kidney Day observed?

  1. A) March 12
  2. B) Second Thursday in March
  3. C) March 11
  4. D) Second Friday in March

 

Q.6 The Sounding rocket RH-560, was recently launched by ISRO. This RH-560 belong to which series of Sounding Rockets of ISRO?

  1. A) Rohini
  2. B) Aparna
  3. C) Ganga
  4. D) Saurya

 

Q.7 Which day of the year is celebrated as the International Day of Mathematics (IDM) globally?

  1. A) March 11
  2. B) March 12
  3. C) March 13
  4. D) March 14

 

Q.8 The first Quadrilateral (QUAD) Leaders’ Virtual Summit was held recently. Which country is not a part of the Quad nation?

  1. A) Australia
  2. B) Japan
  3. C) China
  4. D) United States

 

Q.9 The Mera Ration mobile app launched by government under ‘One Nation-One Ration Card’ system, has been developed by____________

  1. A) National Payments Corporation of India
  2. B) National Informatics Centre (NIC)
  3. C) TCS
  4. D) India Post

 

Q.10 Name the first Indian women cricket player to cross 10,000 runs mark across all formats.

  1. A) Mithali Raj
  2. B) Smriti Mandhana
  3. C) Harmanpreet Kaur
  4. D) Jhulan Goswami

 

Q.11 The Global Ayurveda Festival (GAF) 2021 was which edition of the annual Ayurveda Festival?

  1. A) 7th
  2. B) 5th
  3. C) 3rd
  4. D) 4th

 

Q.12 The World Rotaract Day is observed on__________

  1. A) March 12
  2. B) March 13
  3. C) March 11
  4. D) March 14

 

Q.13 Who has been appointed as the CEO and MD of Asset Reconstruction Co India Ltd (Arcil)?

  1. A) Pallav Mohapatra
  2. B) Pramod Kumar Gupta
  3. C) Sanjay Jain
  4. D) Manohar Gopal Bhide

 

Q.14 What is the theme of the World Kidney Day 2021?

  1. A) Kidneys And Women’s Health: Include, Value, Empower
  2. B) Kidney Disease & Obesity – Healthy Lifestyle for Healthy Kidneys
  3. C) Kidney health for everyone everywhere
  4. D) Living Well with Kidney Disease

 

Q.15 What is the theme of 2021 International Day of Mathematics (IDM)?

  1. A) Mathematics is Easy
  2. B) Mathematics is Everywhere
  3. C) Mathematics for a Better World
  4. D) Mathematics to Sustainability

 

Q.16 Cabinet has approved the PMSSN as a single non-lapsable reserve fund for health, to credit the share of health from proceeds of Health and Education Cess. What does PMSSN stands for?

  1. A) Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Nidhi
  2. B) Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Neeti
  3. C) Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Nutan
  4. D) Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Nigam

 

Q.17 World Consumer Rights Day is observed on which day of the year?

  1. A) March 14
  2. B) March 15
  3. C) March 13
  4. D) March 12

 

Q.18 The Government has announced “All India Tourist Vehicles Authorization and Permit Rules, 2021”. The new rule will provide permit for a maximum period of _______ years at a given time

  1. A) 2 years
  2. B) 5 years
  3. C) 3 years
  4. D) 7 years

 

Q.19 India has recently surpassed which country to become the fourth largest foreign-exchange reserves in the world?

  1. A) Russia
  2. B) Japan
  3. C) UAE
  4. D) France

 

Q.20 The Padma Bhushan awardee Laxman Pai has passed away. He was conferred with the prestigious honor for contribution in which field?

  1. A) Agriculture
  2. B) Mathematics
  3. C) Literature
  4. D) Painting

 

Q.21 Under the Mission Sagar-IV, name the Indian Naval Ship which traveled to Port Anjouan, Comoros to deliver 1,000 Metric Tonnes of rice?

  1. A) INS Kesari
  2. B) INS Jalashwa
  3. C) INS Sahyadri
  4. D) INS Kiltan

 

Q.22 The National Vaccination Day/National Immunization Day is marked on which day of the year in India?

  1. A) March 14
  2. B) March 12
  3. C) March 16
  4. D) March 13

 

  1. 23 Chemancheri Kunhiraman Nair, who has passed away recently was a veteran artist of___________
  2. A) Kathak
  3. B) Manipuri
  4. C) Bharatnatyam
  5. D) Kathakali

 

Q.24 Name the new grievance redressal feature launched by NPCI on BHIM UPI app for the users

  1. A) UPI-Help
  2. B) UPI-Aid
  3. C) UPI-Boost
  4. D) UPI-Assist

 

Q.25 Which country has taken over Saudi Arabia to become the second largest oil supplier of India, as of February 2021?

  1. A) Japan
  2. B) United States
  3. C) UAE
  4. D) Israel

 

Q.26 Which of these has won the Album of the Year award at the Grammy Awards 2021?

  1. A) Black Pumas
  2. B) Everyday Life
  3. C) Chilombo
  4. D) Folklore

 

Q.27 Marvin Hagler, who has passed away, was one of the greatest legend in which of these fields?

  1. A) Weightlifting
  2. B) Formula One
  3. C) Boxing
  4. D) Wrestling

 

Q.28 What is the theme of World Consumer Rights Day 2021?

  1. A) Building a Digital World Consumers can Trust
  2. B) Tackling Plastic Pollution
  3. C) Trusted Smart Products
  4. D) Making Digital Marketplaces Fairer

 

Q.29 The Foreign Exchange Reserve of which country is the largest in the world, as per the recent data of IMF?

  1. A) China
  2. B) Japan
  3. C) Switzerland
  4. D) Singapore

 

Q.30 Which country is the largest crude oil supplier to India?

  1. A) United States
  2. B) UAE
  3. C) Iraq
  4. D) Nigeria

 

Q.31 US has officially rejoined the Paris Climate Agreement in February 2021. The landmark deal was signed in which year?

  1. A) 2013
  2. B) 2015
  3. C) 2017
  4. D) 2012

 

  1. 32 What is the theme of the World Thinking Day 2021?
  2. A) Peacebuilding
  3. B) Leadership
  4. C) Cooperation
  5. D) Discipline

 

Q.33 National Girl Child Day (NGCD) is celebrated on __________ by the Government of India

  1. A) 24 January
  2. B) 25 January
  3. C) 26 January
  4. D) 23 January

 

  1. 34 Which team has won the 2021 National Ice Hockey Championship trophy organised by Ice Hockey Association of India (IHAI)?
  2. A) Indian Army (LSRC)
  3. B) Delhi
  4. C) Ladakh
  5. D) Indo-Tibetan Border Police

 

  1. 35 Noted historian Narendra Luther has passed away. He was associated with the history of which city?
  2. A) New Delhi
  3. B) Hyderabad
  4. C) Ahmedabad
  5. D) Kochi

 

  1. 36 The Government of India has declared to observe the birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose every year on 23rd January as _________
  2. A) Shakti Diwas
  3. B) Azad Diwas
  4. C) Parakram Diwas
  5. D) Shaurya Diwas

 

Q.37 Larry King, the iconic television and radio host has passed away. He was from which country?

  1. A) Australia
  2. B) France
  3. C) Britain
  4. D) United States

 

Q.38 What is the theme of the National Voters’ Day 2021?

  1. A) Electoral Literacy for Stronger Democracy
  2. B) Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed
  3. C) No Voter to be left behind
  4. D) Empowering Young and Future Voters

 

Q.39 Uttar Pradesh is celebrating its __________Foundation Day on 24 January 2021.

  1. A) 71
  2. B) 75
  3. C) 77
  4. D) 79

 

Q.40 The Election Commission of India (ECI) was established in which year?

  1. A) 1952
  2. B) 1957
  3. C) 1950
  4. D) 1955

 

Q.41 Which among the following Payments Bank has recently been designated as Scheduled Commercial Banks by RBI?

  1. A) Airtel Payments Bank
  2. B) Fino Payments Bank
  3. C) India Post Payments Bank
  4. D) Paytm Payments Bank

 

  1. 42 The The Zero Discrimination Day was launched by UNAIDS in 2014. When is the day observed?
  2. A) March 1
  3. B) First Monday of March
  4. C) February 28
  5. D) Last Sunday of February

 

Q.43 Which entry has won the maximum awards at the Golden Globe Awards 2021 ?

  1. A) The Great
  2. B) The Flight Attendant
  3. C) The Undoing
  4. D) The Crown

 

Q.44 The new satellite ‘Arktika-M’ has been launched by which country to monitor the climate and environment of Arctic region?

  1. A) United States
  2. B) Japan
  3. C) Russia
  4. D) France

 

Q.45 The Amazonia-1 satellite was launched by ISRO as primary payload among the 19 satellites, onboard on PSLV-C51, in its first lift-off for 2021.The Amazonia-1 satellite belongs to which country?

  1. A) Russia
  2. B) United States
  3. C) Argentina
  4. D) Brazil

Q.46 Prime Minister Narendra Modi recently held a virtual Summit with Sanna Marin, to discuss bilateral issues. Ms. Marin is the Prime Minister of which country?

  1. A) Finland
  2. B) Singapore
  3. C) Germany
  4. D) Ireland

 

Q.47 As per the 2020 IQAir World Air Quality Report, which city has been adjudged as the most polluted capital city in the world?

  1. A) Beijing
  2. B) Kathmandu
  3. C) Dhaka
  4. D) New Delhi

 

Q.48 Lou Ottens, the inventor of the audio cassette tape has passed away. He was from which country?

  1. A) Ireland
  2. B) Finland
  3. C) Netherlands
  4. D) Sweden

 

Q.49 Sports Minister Shri Kiren Rijiju and the President of Inter Parliamentary Union, (IPU) held a meeting on March 16, to discuss various issues, especially in the field of Youth Affairs and Sports. Who is the President of IPU?

  1. A) Harry Dexter White
  2. B) Duarte Pacheco
  3. C) Heinrich von Stephan
  4. D) Tatiana Valovaya

 

  1. 50 What is the deadline set by the RBI for all bank branches to implement the image-based Cheque Truncation System (CTS)?
  2. A) September 30, 2021
  3. B) March 31, 2021
  4. C) April 30, 2021
  5. D) August 31, 2021

 

Q.51 Government has formed an experts advisory committee for the overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme. Who is the head of the committee?

  1. A) M.G.K Menon
  2. B) S. Ramachandran
  3. C) H K Mittal
  4. D) A.J. Kidwai

 

Q.52 Cricket players Mohammad Naveed and Shaiman Anwar Butt have been banned from all cricket by ICC for 8 years for being involved in match fixing. They play for which country?

  1. A) Afghanistan
  2. B) Pakistan
  3. C) Bangladesh
  4. D) UAE

 

Q.53 Moudud Ahmed, who has passed away recently, was the former Prime Minister of which country?

  1. A) Pakistan
  2. B) Bangladesh
  3. C) Afghanistan
  4. D) Israel

 

  1. 54 The Indian Army has recently decommissioned M-46 Catapult Guns and Tampella Mortars, two of the longest serving artillery gun systems from service. The caliber of M-46 Catapult Guns and Tampella Mortars were_______and ________respectively.
  2. A) 190mm and 190mm
  3. B) 120mm and 150mm
  4. C) 100mm and 110mm
  5. D) 130mm and 160mm

 

  1. 55 S Dhanalakshmi has won the women’s 100m sprint gold in the 2021 Federation Cup Senior National Athletics Championships in Patiala. She beat which player to win the title?
  2. A) Tintu Luka
  3. B) Hima Das
  4. C) Dutee Chand
  5. D) Manjeet Kaur

 

Q.56 Former Union Minister and BJP leader Dilip Gandhi has passed away. He was 3 time Lok Sabha MP from which constituency?

  1. A) Ahmednagar
  2. B) Pipili
  3. C) Chandni Chowk
  4. D) Tirupati

 

Q.57 Name the Principal Advisor to the Prime Minister Narendra Modi, who has resigned from the post recently?

  1. A) Rajiv Gauba
  2. B) Nripendra Misra
  3. C) Rajiv Mehrishi
  4. D) Pradeep Kumar Sinha

 

Q.58 Which is the most polluted city in the world, according to the IQAir 2020 World Air Quality Report?

  1. A) New York
  2. B) New Delhi
  3. C) Xinjiang
  4. D) Dhaka

 

Q.59 What amount has been allocated to the newly launched Startup India Seed Fund Scheme (SISFS)?

  1. A) Rs 1050 crore
  2. B) Rs 945 crore
  3. C) Rs 750 crore
  4. D) Rs 815 crore

 

Q.60 What is the total validity period in years of the Startup India Seed Fund Scheme (SISFS)?

  1. A) 4 years
  2. B) 5 years
  3. C) 3 years
  4. D) 7 years

 

Q.61 Which state has won the ‘Most Film Friendly State Award’ at the 67th National Film Awards for the year 2019?

  1. A) Assam
  2. B) Maharashtra
  3. C) Uttarakhand
  4. D) Sikkim

 

Q.62 Which day of the year is observed as the World Water Day?

  1. A) 20 March
  2. B) 22 March
  3. C) 21 March
  4. D) 23 March

 

Q.63 Which cricket team has won the  Road Safety World Series 2020-21?

  1. A) Australia Legends
  2. B) Sri Lanka Legends
  3. C) India Legends
  4. D) Bangladesh Legends

 

Q.64 The Gram Ujala Scheme has been launched by government to offer LED bulbs at Rs 10 in rural areas. The scheme will cover how many states in the first phase?

  1. A) 5
  2. B) 7
  3. C) 3
  4. D) 10

 

Q.65 What is the rank of India in the ‘Global House Price Index Q4 2020’ released by Knight Frank for the last quarter of 2020 ending December 2020?

  1. A) 48
  2. B) 50
  3. C) 42
  4. D) 56

 

Q.66 The World Meteorological Day is marked annually on which day?

  1. A) 22 March
  2. B) 23 March
  3. C) 21 March
  4. D) 20 March

 

Q.67 Which film has won the best feature film award at the 67th National Film Awards for 2019?

  1. A) Marakkar: Lion of the Arabian Sea
  2. B) Manikarnika: The Queen of Jhansi
  3. C) Helen
  4. D) Jallikattu

 

Q.68 Who has been felicitated with the Gandhi Peace Prize for the years 2020?

  1. A) A. T. Ariyaratne
  2. B) Sulabh International
  3. C) Yohei Sasakawa
  4. D) Sheikh Mujibur Rahman

 

Q.69 Lee Zii Jia (Malaysia) defeated which player to claim the All England Badminton Championships 2021 Badminton title?

  1. A) Anders Antonsen
  2. B) Kento Momota
  3. C) Viktor Axelsen
  4. D) Chen Long

 

Q.70 Which is the first state in India to adopt Ethanol Production Promotion Policy, 2021?

  1. A) Delhi
  2. B) Bihar
  3. C) Maharashtra
  4. D) Rajasthan

 

Q.71 G V Ramakrishna, who has passed away recently was the former Chief of which organisation?

  1. A) SEBI
  2. B) RBI
  3. C) NABARD
  4. D) IRDAI

 

Q.72 The Ministry of Sports has decided to extend the Khelo India scheme for a further period of 5 years, till 2025-26. How much amount has been allocated to the scheme for the same period?

  1. A) Rs. 6650 crore
  2. B) Rs. 7550 crore
  3. C) Rs. 8750 crore
  4. D) Rs. 5850 crore

 

Q.73 What is the theme of the World Water Day 2021?

  1. A) Water and Climate Change
  2. B) Leaving no one behind
  3. C) Ocean & Climate
  4. D) Valuing Water

 

Q.74 The Indian Navy recently conducted the Passage Exercise (PASSEX) with which country in Persian Gulf under Operation Sankalp?

  1. A) Bahrain
  2. B) Iran
  3. C) Qatar
  4. D) United Arab Emirates

 

Q.75 Who has been conferred with the Gandhi Peace Prize for the years 2019?

  1. A) Ekal Abhiyan Trust
  2. B) Qaboos bin Said Al Said
  3. C) Desmond Tutu
  4. D) Bharatiya Vidya Bhavan

 

Q.76 Which country scored top rank in the Knight Frank’s ‘Global House Price Index Q4 2020’ for having maximum increase in the home prices?

  1. A) Russia
  2. B) New Zealand
  3. C) Australia
  4. D) Turkey

 

Q.77 Which film has won the best non-feature film award at the 67th National Film Awards?

  1. A) The Shower
  2. B) An Engineered Dream
  3. C) Elephants Do Remember
  4. D) Khisa

 

Q.78 What was the profession of Sagar Sarhadi, who has passed away recently?

  1. A) Painter
  2. B) Journalist
  3. C) Filmmaker
  4. D) Tabla Maestro

 

Q.79 Which player has won the All England Badminton Championships 2021 women’s single title

  1. A) Carolina Marin
  2. B) Pornpawee Chochuwong
  3. C) Akane Yamaguchi
  4. D) Nozomi Okuhara

 

Q.80 Name the winner of best actress award at the National Film Awards for 2019?

  1. A) Kangana Ranaut
  2. B) Vidya Balan
  3. C) Raveena Tandon
  4. D) Rani Mukherjee

 

Q.81 The Pilot Pey Jal Survekshan has been launched by the Government under the Jal Jeevan Mission- Urban, JJM-U, in how many cities?

  1. A) 21
  2. B) 9
  3. C) 16
  4. D) 10

 

Q.82 Name the government instant messaging systems (GIMS) platform launched by the Centre on the lines of Whatsapp?

  1. A) Sandes
  2. B) Sampark
  3. C) Aadesh
  4. D) Khabri

 

Q.83 Kiran Bedi has been removed as the Lieutenant-Governor of Puducherry. Who has been given the additional charge of the post?

  1. A) Biswabhusan Harichandan
  2. B) Ganeshi Lal
  3. C) Tamilisai Soundararajan
  4. D) Bhagat Singh Koshyari

 

Q.84 Flipkart has partnered with which insurance company to offer ‘Group SafeGuard’ insurance policy to its customers?

  1. A) Bajaj Allianz
  2. B) ICICI Lombard
  3. C) Edelweiss Tokio Life
  4. D) Bharti AXA

 

Q.85 The sustainable electric two-wheeler,named ‘PiMo’ has been developed by which institution?

  1. A) IIT Madras
  2. B) IIT Delhi
  3. C) IIT Kanpur
  4. D) IIT Kharagpur

 

Q.86 Indian Sign Language (ISL) Dictionary 2021 is which edition of the dictionary released by the government?

  1. A) 1st
  2. B) 2nd
  3. C) 3rd
  4. D) 4th

 

Q.87 Dharmendra Pradhan represented India at the 11th IEA-IEF-OPEC Symposium on Energy Outlooks, held virtually. The symposium was held under the patronage of which country?

  1. A) Australia
  2. B) Israel
  3. C) United Kingdom
  4. D) Saudi Arabia

View answer

 

Q.88 How much amount of the PLI Scheme has been approved by the Government for telecom equipment and networking product manufacturing recently?

  1. A) Rs 12,000 crore
  2. B) Rs 12,195 crore
  3. C) Rs 12,250 crore
  4. D) Rs 12,325 crore

 

Q.89 Prime Minister Narendra Modi has recently laid the foundation stone of Cauvery Basin Refinery in which state?

  1. A) Tamil Nadu
  2. B) Odisha
  3. C) Kerala
  4. D) Andhra Pradesh

 

Q.90 The Indian navy has joined the “Iran-Russia Maritime Security Belt 2021”. The exercise has been organised in which region?

  1. A) Arctic Ocean
  2. B) Pacific Ocean
  3. C) South China Sea
  4. D) Indian Ocean

 

Q.91 The World Development Report 2021: Data for Better Lives focuses on how data can be used to improve the life of poor. The report is released by which organisation?

  1. A) UNCTAD
  2. B) World Bank
  3. C) World Economic Forum (WEF)
  4. D) International Monetary Fund (IMF)

 

Q.92 Name the winner of the Rathbones Folio prize 2021

  1. A) Karla Cornejo Villavicencio
  2. B) Val Howlett
  3. C) Carmen Maria Machado
  4. D) Kristen Arnett

 

Q.93 Denis Sassou Nguesso has been re-appointed as the President of which country?

  1. A) Republic of the Congo
  2. B) Senegal
  3. C) Mozambique
  4. D) Côte d’Ivoire

 

Q.94 The ‘Global Wind Report 2021, released by the Global Wind Energy Council (GWEC) states that 93GW of new wind capacity were installed in 2020, making the year as the best in the history for wind industry. Where is the headquarter of GWEC located?

  1. A) Paris, France
  2. B) London, United Kingdom
  3. C) Vienna, Austria
  4. D) Brussels, Belgium

 

Q.95 RBI has imposed restriction on the PMC bank to carry out banking operations till _______________

  1. A) March 31
  2. B) June 30
  3. C) August 31
  4. D) September 30

 

Q.96 Shaheen-1A is a nuclear-capable surface-to-surface ballistic missile by which country?

  1. A) Afghanistan
  2. B) Iran
  3. C) Pakistan
  4. D) Israel

 

Q.97 What is the official song track for the 2022 ICC Women’s World Cup?

  1. A) Sing for Women
  2. B) Ladies Miracle
  3. C) Hit Stand
  4. D) Girl Gang

 

Q.98 Laxmipriya Mohapatra who has passed away recently was a maestro of which dance form?

  1. A) Odissi
  2. B) Kathak
  3. C) Bharatnatyam
  4. D) Kathakali

 

Q.99 As per the Global Wind Report 2021,world needs to install minimum _______ GW of new wind energy every year to limit the global warming to well below 2°C above pre-industrial levels.

  1. A) 280 GW
  2. B) 180 GW
  3. C) 380GW
  4. D) 80GW

 

Q.100 Which country is the host nation for the 2022 ICC Women’s World Cup?

  1. A) India
  2. B) South Africa
  3. C) New Zealand
  4. D) Australia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANSWER KEY

1-B 11- D 21- B 31-B 41-B 51-C 61-D 71-A 81-D 91-B
2- D 12- B 22- C 32-A 42-A 52-D 62-B 72-C 82-A 92-C
3- A 13-A 23- D 33-A 43-D 53-B 63-C 73-D 83-C 93-A
4-C 14- D 24-A 34-D 44-C 54-D 64-A 74-A 84-B 94-D
5- B 15- C 25-B 35-B 45-D 55-C 65-D 75-B 85-A 95-B
6- A 16- A 26-D 36-C 46-A 56-A 66-B 76-D 86-C 96-C
7- D 17- B 27-C 37-D 47-D 57-D 67-A 77-B 87-D 97-D
8- C 18- C 28-B 38-B 48-C 58-C 68-D 78-C 88-B 98-A
9- B 19-A 29-A 39-A 49-B 59-B 69-C 79-D 89-A 99-B
10-A 20- D 30-C 40-C 50-A 60-A 70-B 80-A 90-D 100-C