Critical Reasoning for CLAT, Passage- Migration

Monday, April 19th, 2021

The reduction in the number of individuals commuting and travelling has without a doubt decreased the propagation of the coronavirus, as indicated by recent research. However, several articles underline the necessity to take into account urban and regional mobilities to better understand the ______ of infectious diseases in particular territories. The difficulty for the research community in considering such data contributes to the vulnerability of societies, notably in countries like India. However, preliminary results from ongoing research using social network data could be a first step to change this.

 

Economic development in India has led to the development of significant intra- and inter-regional mobilities. In addition to workers of the unorganised sectors who are currently stranded due to the nationwide lockdown, metropolitan regions of India are at the centre of major daily flows that have significant consequences on pathogens diffusion such as dengue and COVID -19.

 

 

 

1. Which of the following, if true, would weaken the argument made by the author in the last sentence of the given passage?

(a) Infectious diseases are spread rapidly in rural areas with less human movement.
(b) The chances of contracting diseases spread by viruses, bacteria and other microorganisms are very high in densely populated places.
(c) Many people who are stranded in cities during the nationwide lockdown work in the unorganised sectors.
(d) Movements of people in huge numbers are seen in cities every day.

 

2. Which of the following is the most appropriate word to fill the blank in the second sentence of the first paragraph?

(a) extermination
(b) eradication
(c) emergence
(d) elimination

 

3. Which of the following best describes the author’s argument?

(a) Collecting data on urban and regional movements will help in the understanding of the appearance of infectious diseases.
(b) The COVID-19 pandemic is the cause for the nationwide lockdown.
(c) COVID-19 is one of the pathogens.
(d) The current research on the spread of the COVID-19 is based on social network data.

 

4. If the underlined sentence in the passage is true, which of the following must also be true?

(a) There is an issue of brain drain in India as many Indians move abroad for highly paid jobs.
(b) The people from less developed regions migrate to other regions in search of better job opportunities and businesses.
(c) In India, people from bigger cities do not see any business potential in rural areas.
(d) The people from villages do not seek better opportunities in cities and towns.

 

5. Which of the following is the logical corollary to the last sentence of the given passage?

(a) The mode of detection is passive, fully anonymised and no individually-identifiable information is provided.
(b) To better understand mobility patterns during this period, we accessed Facebook mobile users’ data.
(c) Long-distance relocation of individuals explains the exceptional increase in incoming mobilities from Delhi to the mountains in North India.
(d) In South India, an exodus from cities also occurred, but was limited to the state level.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Ans. (a) It is said in the last sentence of the passage that metropolitan regions of India are at the centre of major daily flows that have significant consequences on pathogens diffusion such as dengue and COVID -19. However, option (a) says that diseases are spread rapid in rural areas with very less human movement. Hence, option (a) would weaken the argument made by the author in the last sentence of the given passage. Options (b), (c) and (d) strengthen the author’s argument made in the same sentence.

 

2. Ans. (c) The blank needs a word that would mean ‘appearance’ or ‘rise’ and since ‘emergence’ means the same thing option (c) is the answer. Options (a), (b) and (d) do not t as they would mean ‘removal’.

 

3. Ans. (a) Option (a) is the answer. According to the author, collection of data on urban and rural regional mobilities will help to better understand the emergence of infectious diseases in particular territories. Options (b), (c) and (d) are true, however, none of them can be the author’s main argument as each of them talks about an aspect of the passage and is not all encompassing.

 

4. Ans. (b) The underlined sentence says that economic development in India has led to the development of significant intra- and inter-regional mobilities. So, option (b) is true accordingly. Options (a), (c) and (d) are false.

 

5. Ans. (b) The author talks about using social network data and metropolitan regions of India being at the centre of major daily movement of people that has significant consequences on pathogens diffusion such as dengue and COVID -19. Therefore, option (b) is the logical corollary to the last sentence of the given passage. Other options may be used in the same passage but none of them can directly continue from the last sentence of the given passage.